Вземането на малко коте вкъщи е отговорност. Без значение дали сте го намерили на улицата или сте го купили от магазин, това малко същество става член на Вашето семейство и както всяко едно бебе без Вашите грижи не може да оцелее. Приемането на животно в дома е сериозна стъпка и трябва да бъде обмислена от всички гледни точки. След престъпването на Вашия праг, малкото коте става Ваша отговорност.

Грижите за малкото коте са свързани с осигуряване на подходяща храна, медицински грижи и много любов. Колкото котето е по-малко, толкова грижите за него са по-интензивни. Съвсем малките животинки, намерени на улицата и отбити от майката, трябва задължително да се сложат на топло, като източникът на топлина трябва да бъде в непосредствена близост до котето. Подходящи за случая са електрически възглавнички и бутилки, пълни с гореща вода и обвити в парцали. Малките котета нямат добре развита терморегулация и много лесно могат да изстинат. Преди да приберете малкото бебе у дома се убедете, че майката наистина го е изоставила, а не е отишла да се нахрани или не мести бебетата си на друго място. Не трябва да забравяме, че най-добрите грижи за малките котета са тези на майка им.

Грижи-за-котето-Ветеринарна-клиника-Елпида

Ако котето е влязло вече в дома Ви, трябва да му осигурите и подходяща храна. Не забравяйте, че то не е човек и не всичко полезно за нас е полезно за него. Важно е да му осигурим КОТЕШКО мляко, което се продава в зоомагазините. Не давайте на малкото коте прясно мляко. Евентуално за 1-2 хранения може да спаси положението кисело мляко, оставено на стайна температура. Но при първа възможност купете котешко сухо мляко. Храненето на сукалчето става през около 3 часа с биберон или спринцовка. След всяко хранене е задължително да се масажира дупето на котето с влажна кърпичка или марля, за да се стимулира дефекацията и уринирането. Ако котето не се дефекира повече от 48 часа е добре да му се направи клизма във ветеринарна клиника. Когато котето навърши 20 – 25 дни, можете да му предложите и мека храна или накиснати гранули за малки котета, като ги смесвате с млякото, за да премине плавно от една храна на друга. С поемането на по-концентрирана храна, намалява и броят на храненията през деня.

Котките са изключително месоядни животни и в тяхната дажба задължително трябва да присъства месо. Затова се спрете на подходящи гранули и меки храни за котки, като най-подходящите можете да намерите в зоомагазините. Създавайки правилни хранителни навици на котката, ще си спестите много главоболия и здравословни проблеми.
Малки котета, купени от зоомагазин, трябва да продължат да се хранят с храната, която е била давана до вземането им. Преходът от един вид суха или мокра храна към друг вид трябва да става плавно.
Докато се хранят с течна храна, може да не пият много вода, но когато преминат на суха храна, задължително трябва да им осигурите достъп до прясна вода.

Приемайки новия член на семейството, посещенията Ви при ветеринарния лекар трябва да станат редовни. Още от 30-дневна възраст трябва да заведете котето във ветеринарен кабинет, за да се направи първото обезпаразитяване на животното. Това, че котето не изхвърля глисти, не означава, че няма. Животните изхвърлят паразити след даване на обезпаразитяващи препарати. Даже да сте взели котето от магазин или частен собственик, който Ви уверява че котето е обезпаразитено, направете едно третиране за паразити, за да имате реална представа дали животното има глисти.

Обезпаразитяването на котката трябва да се случва редовно – всеки месец до навършване на 1-годишна възраст. След това обезпаразитяванията могат да се правят през 2-3 месеца, двукратно през 14 дни. Въпреки, че котката не излиза навън е добре да бъде третирана и за външни паразити, тъй като Вие може да пренесете бълхи и кърлежи вкъщи чрез дрехите и обувките си.

Изключително важна част от отглеждането на животно у дома са ваксинациите, които ще го предпазват от инфекциозни заболявания. Част от тези инфекции, могат да се пренесат от стопаните на котката чрез дрехи и обувки, без да се изисква пряк контакт с болно животно. Тези заболявания са специфични и протичат тежко, а при някои животни завършват фатално. Ние препоръчваме ваксинация на котката на 3-месечна възраст, реваксинация след 20 дни, а след това – поставяне на ваксина веднъж годишно. Всеки ветеринарен лекар ще Ви обясни своята ваксинационна схема и ще Ви предложи марките ваксини, с които работи.

Относно хигиената на котката – тя е животно, което се почиства само и в сравнение с кучето не изисква редовно къпане. Ако котката не обича водата, влизането в банята се превръща в мъчение и за нея и за Вас. В такива случаи избягвайте да причинявате този стрес за Вас и за котката.

Когато малкото коте започне само да извършва физиологичните си нужди, трябва задължително да му осигурите подходяща котешка тоалетна, която да бъде редовно почиствана. Ако сте горд собственик на повече от една котка, трябва да им поставите отделни тоалетни и дори да осигурите още една допълнителна. Златното правило гласи: „Броят на котешките тоалетни е равен на броя на котките плюс една”.

За да избегнете драскането на мебели е добре да приучите котето от ранна възраст да си „точи” ноктите на т.нар. „драскалки за нокти”. Също така е много важно да предложите място на котето, което да е само негово и там то да се чувства защитено. Чудесна работа вършат преносните чанти за животни. Оставяйки котето да има постоянен достъп до чантата си и да я приеме като свое легло и убежище, ще намалите стреса при излизането навън и посещенията при ветеринарния лекар.

Както споменахме в началото, вземането на малко коте е отговорна задача, за която не всеки е готов. Обмислете много добре решението си и го обсъдете с всички членове на семейството. Не забравяйте, че приемайки котето в дома си, то става член на семейството и Вие носите пряка отговорност за здравето му.

След като сте поставили на кантар положителните и отрицателните страни на това да си вземете котка у дома, предвидили сте достатъчно време и средства за малкото същество, което мяука пред Вас, можете с чиста съвест да си го приберете и да му дадете най-хубавото и звучно име. Честито, Вие започвате едно вълнуващо пътешествие в котешкия свят. Желаем Ви много успех и винаги сме на среща да помогнем!