Хранене-на-папагали-Ветеринарна-клиника-Елпида

Правилният хранителен режим и разнообразната храна са решаващ фактор в живота на папагалите. В плен папагалът се чувства толкова по-добре, колкото храната му е по-разнообразна и близка до тази, която употребява в природата.

Всеки папагал си има индивидуални предпочитания, затова е добре да се определи нужното количество храна по пътя на собствения опит. Не бива папагалите да остават гладни, но своята дневна дажба те трябва да изяждат без остатък, а не само да подбират любимите си зърна, замърсявайки останалото в хранилката с люспи.

Препоръчително е те да се хранят ежедневно по едно и също време, най-добре сутрин. В периода на размножаване, птиците се хранят 2-3 пъти дневно, което влияе благоприятно върху растежа и здравето на подрастващите папагалчета.

Основна храна за повечето видове папагали е зърнената смес, съставена от различни семена на растения. Останалите храни се дават в по-малки количества и периодично. 50-60 % от зърната се падат на просото. Друга съставна част е овесът. В менюто на средните и големите папагали следва да се добавят пшеница и царевица. Слънчогледовото семе и ореховите ядки също са задължителни, но в ограничено количество.

Много е важно храната, която се дава на папагалите, да е висококачествена – в противен случай тя може да разболее и дори да доведе до смъртта на Вашите птици. Зърнената смес трябва да е суха, без плесен и странични примеси. Прясното, доброкачествено зърно има гладка, лъскава повърхност, естествен блясък и типичен цвят.

Освен зърнените смески, полезно и необходимо е 2-3 пъти седмично на папагалите да се дава различна допълнителна храна: плодове, зеленчуци, свежи зелени растения, варени яйца, извара. Добра храна за пернатите любимци, съдържаща много протеини, е т. нар. яйчена смес – твърдо свареното яйце се нарязва на дребно, добавя се настърган морков и малко сухари.

Хранене-на-папагалите-Ветеринарна-клиника-Елпида-Варна

През зимата и в периода на размножаване, птиците имат нужда от покълнали семена.

В клетките и волиерите трябва да присъстват и минерални храни: креда и яйчени черупки. Необходимо е да има и чинийка с едър пясък за смилането на най-грубите части на храната в стомаха.

За храна на папагалите могат да служат клонки от върба, топола, бук, бреза и др. Ако се прикрепят към горната част на клетката, птиците за кратко време ги обработват с клюновете си. Обикновено изяждат по-тънките клончета, а на по-дебелите – свалят кората. Активната работа с клюна не позволява той да се деформира. Така, наред с храненето, на папагалите е осигурено и занимание.

Спазвайки препоръките за храненето на папагалите, стопаните ще отглеждат здрави птици и ще се радват на забавни домашни любимци, които създават една неповторима атмосфера в дома, в който живеят.