Независимо дали ще пътувате в страната или ще изследвате нов екзотичен район, добрата новина е, че може да вземете кучето със себе си.

Когато планирате следващото си пътуване, имайте предвид, че някои климатични условия не са идеални за Вашето куче. Например, чихуахуа не би се радвало на кучешко пътуване с шейни до Скандинавия през зимата или сибирското Ви хъски не би искало да ходи да пазарува в Дубай през лятото.

Въпреки че кучетата са много адаптивни, може да не си струва да свиквате кучето си с различен климат само за кратко пътуване.

Как да планирате пътуването?

Когато решите да пътувате до страна с различен климат, много аксесоари могат да помогнат на Вашето куче да се чувства удобно, докато свикне с новите условия. Например топли палта, елеци, пуловери за студен и снежен климат и охлаждащи якета за по-топъл и слънчев климат. Трябва да знаете, че когато е слънчево, земята може да се нагрява до високи температури и лесно да изгори лапите на кучето.

Също е важно да вземете под внимание личността на Вашето куче. Точно като нас, някои кучета са „домошари“. Те не обичат да оставят удобствата на дома си и няма да се справят чудесно в живот на пътя. В идеалния случай, ако искате това, когато си вземете куче, носете го навсякъде със себе си, където и да отидете, за да може да свикне то с този начин на живот.

След като зададете Вашата дестинация и планирате приятно пътуване, следващата стъпка е да разгледате как кучето Ви ще пътува. Всяка държава има специфични разпоредби и изисквания, на които кучето трябва да отговаря, преди да влезе в страната.

С какво да пътува кучето?

Можете да пътувате с Вашия домашен любимец по много различни начини – със самолет, влак, лодка, кола. Всички тези видове транспорт носят със себе си различни видове предизвикателства.

Да речем, че искате да прекосите Атлантическия океан със самолет. Има няколко варианта да вземете кучето си със себе си – в кабината, като чекиран багаж или в товарното отделение. Ако кучето е малко, може да бъде възможно да го вземете в кабината. За съжаление, не Ви е позволено да му отваряте клетката по време на полета и то да се разхожда по пътеката на самолета.

С какво да пътува кучето

Авиокомпаниите имат разпоредби относно размера и теглото на кучето и чантата. Бойните и опасни породи се приемат за превоз от някои авиокомпании само като карго (напр. Американски питбул териер, Стафордширски бултериер, Американски стафордширски териер, Бултериер, Американски булдог, Дого Аржентино, Кангал идр.

Не забравяйте да проверите правилата за превоз на домашни любимци на авиокомпанията!

Регламент 576/2013  е задължителен за всички страни членки на ЕС.

За да се сведе до минимум стресът върху кучето, важно е да изберете полет с най-малко часове и най-малко кацания. Това може да струва малко повече, но ако има възможност да летите направо до Вашата дестинация, моля, резервирайте този полет!

Някои влакови компании, например БДЖ, позволяват да вземете кучето си без проблем, но изискват то да носи намордник. Това се отнася за големите домашни, ловджийски и служебни кучета,които се превозват само на платформата на последния вагон. За превоза им се заплаща ½ билет, втора класа, за съответната категория влак.

Като ръчен багаж може да се превозва едно малко кученце, поставено в непромокаем съд само във второкласните вагони и при условие, че със своята миризма или шум не пречи на останалите пътници. Допуска се превозът на кучета – водачи и кучета – асистенти с отличителна служебна екипировка и знаци.

Как да планирате пътуването

В някои азиатски страни, като Виетнам, домашните любимци нямат право да пътуват с влак.

Пътуването с кола е най-лесният вариант – можете да спрете, когато пожелаете и да заведете четирикракия си приятел на приятна разходка или малко да поиграете с него. Не позволявайте на кучето да си подава главата от прозореца на движещата се кола!

Как да пътува кучето

Как да пътува кучето?

Какъвто и начин за пътуване да изберете, кучето трябва да се превозва в специална транспортна клетка, съответстваща на неговото тегло и размери. Когато избирате клетка, обърнете внимание тя да бъде достатъчно голяма, за да може животното да стои свободно, да се обръща и да ляга.

Не пълнете клетката с играчки

Уверете се, че на Вашия домашен любимец му е удобно в кутията за пътуване.

Може да се изкушите да осигурите на животното достатъчно място за дълги пътувания с кола, но обикновено е по – добре да му дадете ограничено пространство. Това е по-добре за кучето, защото е неговата зона за безопасност.

Не пълнете клетката с играчки!

Хубаво е да давате на Вашия домашен любимец много играчки, с които да си играе, но при дългото пътуване – това е различна история. Всяка играчка заема място. Ако кутията е твърде пълна, животното може да не е в състояние да се движи и да регулира позицията си.Тук по-малко означава повече.

Ако искате да намалите стреса, предизвикан от пътуването, трябва да купите клетката по-рано, за да може домашният любимец да свиква с нея. По този начин кучето ще се чувства сигурно в нея. Свържете я с хубави неща, като специални лакомства и играчки. Може да я поставите в стаята за известно време и да го похвалите всеки път, когато влезе или да го оставите да спи в нея вечер. Какъв по-добър начин да направите пътуването на своя четириног приятел комфортно, от това да вземете част от собствения му дом в колата?

Помислете за храната!

Разгледайте марките и видовете кучешки храни, които се предлагат в местните магазини в другите страни, за да може Вашето куче да продължи същата диета. Със сигурност пърженият скорпион и хамбургерът с допълнително бекон няма да му се отразят добре.

Препоръчваме да нахраните кучето по – малко, отколкото обикновено, преди да пътувате, за да избегнете бъдещи инциденти – добре е за домашния любимец и за всички останали в колата. Това не означава, че животното трябва да гладува, просто пропуснете последното хранене, което нормално бихте направили, преди да започнете пътуването си.

Помислете за водата!

Помислете за храната и водата

Дръжте домашния любимец хидратиран – ако не е възможно да поставите купа във вътрешността на кутията, трябва да спирате и да му давате вода. Влажната храна също може да помогне.

Не оставяйте кучето само в колата!

Само за няколко минути в горещ ден ситуацията може да стане опасна. Трябва да сме сигурни, че всички собственици на домашни любимци знаят за това.

Що се отнася до поддържането на Вашето куче сравнително спокойно, има няколко неща, които можете  да опитате. Предмети като любимо одеяло или тениска, която наскоро сте носили, могат да облекчат  стреса от пътуването, като внасят миризмата на дома. Добри резултати се постигат и с някои  хранителни добавки, които намаляват стреса. Всички те са с напълно натурален състав и за да разгърнат своя максимален ефект трябва да се  приемат поне седмица преди пътуването. Разработени са и специални продукти, които съдържат феромони и доказано намаляват стреса при кучета.

Пожелаваме Ви вдъхновение  да вземете своя пухкав най-добър приятел в следващото си пътуване!

Не оставяйте кучето само в колата