Колебаете се дали да заложите на капки против бълхи и капки против кърлежи? А знаете ли, че ефективната защита зависи от избора на правилния продукт?

Бълхите и кърлежите са много повече от досадни паразити, които нападат не само домашните Ви любимци, но и портмонето Ви. Много животни са алергични към протеина, който се съдържа в слюнката на бълхите и техните ухапвания могат да предизвикат постоянен сърбеж, алергичен дерматит, кожни раздразнения, анемия. Не бива да забравяме и, че тези „кръвопийци” разнасят много сериозни заболявания, които в редки случаи са причина за смърт.
Кърлежите също не са безопасни! Най-често пренасят инфекции като лаймска болест, ерлихиоза, анаплазмоза, бабезиоза и други. Прикачвайки се към козината на любимеца Ви, те достигат до Вашия дом и по този начин излагат и Вашето семейство на опасност!

В предната ни статия ние, от ветеринарна клиника и зоомагазин Елпида, разгледахме петте най-разпространени митове за бълхите. Днес ще продължим темата, като обърнем внимание на противопаразитната защита и как да осигурите на четириногите си приятели безпощадна защита в битката срещу паразитите.

Какво е важно да знаете за противопаразитните продукти?

Истината е, че на пазара можете да откриете голямо разнообразие от таблетки, пипети, каишки и козметика против външни и вътрешни паразити. Много стопани взимат нещата в свои ръце и се впускат в тази трудна битка, като се доверяват на рекламите, които виждат по телевизията или в социалните мрежи. Но, трябва да знаете – всеки продукт има специфични особености.

Правилното му прилагане зависи от вида, породата, размерите, килограмите и здравословното състояние на Вашия любимец. Осигуряването на ефективна защита и безопасност на Вашия трябва да са на първо място!

Затова всички капки против бълхи, капки против кърлежи и други противопаразитни продукти трябва да са ПРЕДПИСАНИ от ветеринарен лекар. Неговата роля е не просто да препише най-подходящия продукт, но и подробно да Ви обясни неговото предназначение.

Какво представляват капките против бълхи и кърлежи?

Капките против кърлежи и бълхи са известни на много стопани като „пипети”. Тези продукти са готови за употреба и представляват флакони за еднократна употреба. Те имат различен размер и съдържат дозата за едно животно, имащо определено тегло. На опаковката и инструкциите подробно са описани терапевтичните показания и противопоказания.

Обикновено се прилагат локално върху кожата. Поставят се, в зависимост от марката в основата на врата или по дължината на гърба. При котките поставянето е винаги само на врата. Подходящи са за профилактика и лечение при опаразитяване или комплексно лечение на алергичен дерматит, причинен от бълхи. Повечето продукти са ефективни и срещу други често срещани външни паразити – комари, хапещи мухи, пясъчни мухи, акари и други.

Най-голямото предимство на този вид противопаразитни е, че са изключително удобни и лесни за използване. Дори собственици, които за първи път имат домашен любимец се справят с прилагането им с лекота.

Капките против бълхи и капките против кърлежи осигурят много по-надеждна защита от алтернативни продукти като шампоани, пудри и сапуни.

Кога е най-подходящият момент да започнете тренирането с тях?

Доказано е, че вече е трудно да определим кога е „сезонът на бълхите и кърлежите”. Разбира се, техният пик е през топлите месеци – от май до септември, но той варира в зависимост от метеорологичните условия.

Това къде живеете, оказва също голямо влияние на размножаването им. На местата с по-студен климат, разпространението им се ограничава за около 4 месеца, но на други места с топъл климат те присъстват през цялата година. Освен това, ако къщата е топла, бълхите могат да оцелеят в нея през цялата година, независимо какво е времето навън.

Кърлежите, също се срещат на някои места през цялата година. Заради лошо поддържане на тревистите местности от общината, през последните години се увеличиха с 50% ухапванията от кърлежи през пролетта, лятото и есента.

Какво трябва да знаете за капките против бълхи и кърлежи?

Нашите ветеринарни лекари съветват – не чакайте нападението, за да осигурите на любимеца си ефективна защита. Най-добре е да започнете третирането му навреме, ако искате да спестите на него и на Вас много неприятни и болезнени мигове.

Как правилно се прилагат капки против бълхи и капки против кърлежи?

ВАЖНО! Капките винаги трябва да имат достъп с кожата и не се “изливат” върху козината. Причината за това е, че всички капки, независимо от различния си състав, имат сходен принцип на действие. Попаднали върху кожата те се свързват с повърхностните мазнини и се натрупват в космените фоликули, от където се излъчват постоянно за периода на действие. Има и капки с т.нар. системен ефект – активното вещество попада в кръвообращението през кожата и убива паразитите когато те ухапят. И двата типа продукти (системни и повърхностни) изискват достъп на капките с кожата за да се осигури максимален ефект.

Безопасни ли са капките против кърлежи и бълхи?

Едно от големите предимства на този тип продукти е тяхната изключителна безопасност, гарантирана от производителите.

Въпреки това, някои продукти могат да бъдат токсични за котки или, ако не са подбрани правилно според теглото на животните. Затова е важно да боравите с тях внимателно! Винаги избирайте пипетите по препоръка на ветеринарен лекар и следвайте инструкциите за приложение.

НИКОГА НЕ се опитвайте сами да изберете противопаразитни пипети или да комбинирате дозите от различни продукти. Грешната дозировка и прилагане може да доведе до предозиране, появата на странични реакции и алергии.
Друга грешка, която може да направите е по-честото им прилагане. Това също може да доведе до неблагоприятни въздействия за Вашия домашен любимец.

Винаги пазете листовката и опаковката към продукта, в случай че възникнат проблеми и трябва да посетите ветеринарен лекар.

На какво трябва да обърнете внимание след приложение на пипетите?

Ако използвате капки против бълхи и капки против кърлежи за първи път, Ви препоръчваме да наблюдавате внимателно любимеца си за странични ефекти. Те могат да се проявят веднага или по-късно. Наблюдавайте за нетипично поведение – нарушена координация, люлеене, по-често чесане, лош апетит, повръщане, диария, прекомерно слюноотделяне, депресия и други. В много редки случаи страничните ефекти могат да предизвикат гърчове.

Когато използвате противопаразитен нашийник е лесно да реагирате – просто го сваляте и реакцията почти веднага отшумява. Но при пипетите, трябва веднага да се свържете с Вашия ветеринарен лекар. Той ще Ви даде навременна препоръка как да реагирате и дали е необходимо да посетите ветеринарната клиника за оказване на първа помощ.

Какви капки против бълхи и капки против кърлежи Ви препоръчваме?

В нашия онлайн зоомагазин можете да откриете пипетите на ADVOCATE, ADVANTAGE, MOXICLEAR, VECTRA 3D, ADVANTIX, FIPRON, FRONTLINE COMBO, FRONTLINE TRI ACT и NEXGARD COMBO CAT. Всички продукти са специално селектирани от нашите ветеринарни лекари и с гарантирана ефективност.

 

advocate

advantage

frontline combo

nexgard spectra

fipron

frontline tri act

vectra 3d

nexgard combo cat

advantix

 

 

 

 

 

 

 

Надяваме се нашата статия да Ви е помогнала в борбата срещу кърлежите и бълхите. Следете нашия блог, защото ние, от зоомагазин Елпида, ще продължим да Ви представяме полезна информация за Вашите домашни любимци.