Ветеринарен лекар-Ветеринарна-клиника-Елпида-Варна

 

 

 

 

 

 

Юлия Сергеевна Назаренко

ветеринарен лекар ВК «Елпида»

 

 

Посещение при ветеринарен лекар.. за какво  да се готвим?

Ето, че вече сте в кабинета…

Различните заболявания от инфекциозен и неинфекциозен произход при кучета и котки се срещат може би по-често, отколкото при хората. За да боледуват по-рядко вашите любимци и да оздравяват по-бързо, ако това вече се е случило, е много важно навреме да се постави правилна диагноза. Целта е установяване на хронични патологии, които могат да се проявят по-късно, установяване на остри и слабо протичащи инфекциозни или паразитни заболявания и след това да се назначи подходяща терапия.

С какво започва прегледът при лекаря?

Прегледът при лекаря започва със задаване на въпроси – това е снемане на анамнезата. Вашият разказ за живота на домашния любимец е много важен. Сведенията, които ще споделите имат голямо, а понякога и решаващо значение при избора на необходимите диагностични и лечебни процедури. Наблюденията Ви за състоянието на животното и за характера на оплакванията ще помогнат на лекаря да се ориентира в ситуацията и значително ще ускорят процеса на диагностика и поставянето на диагнозата.

Вече можем да започнем със същинския преглед…

Посещение-ветеринарен-лекар-котка

Първа стъпка…

Всяко животно трябва да бъде прегледано. Тази процедура е задължителна част от посещението при лекаря. По време на прегледа лекарят проверява състоянието на кожата и козината, цвета и целостта на лигавиците, състоянието на зъбите, очите, ушите и лимфните възли. Установява наличие или липса на болка в една или друга област, целостта и подвижността на опорно-двигателния апарат на животното, проверява работата на сърцето и белите дробове с помощта на стетоскоп, и накрая – претегля вашия любимец. Измерването на температурата е задължително. Вътрешната телесна температура се измерва в ректума с електронен термометър. Въз основа  на получените по време на прегледа дани, лекарят може да направи списък с предварителни диагнози и  да вземе решение за прилагане на допълнителни методи на диагностика.

 

Ветеринарен лекар-посещение

Д-р Александър Койчев и д-р Светослав Коцев извършват преглед на куче

Втора стъпка…

Допълнителните методи на изследване позволяват не само да се уточни, но и да се  задълбочи разбирането на патологичния процес. В последно време арсеналът от инструментални и лабораторни диагностични възможности се е увеличил значително. Днес ветеринарните лекари разполагат със следното:

  • стандартни лабораторни изследвания (пълна кръвна картина и биохимични изследвания на кръвта, клиничен анализ на урина и фекални проби);
  • неинвазивни методи на визуална диагностика (ехографско изследване, рентгенографско изследване, ЯМР-ядрено-магнитен резонанс, КТ-компютърна томография, ЕКГ — Електрокардиография);
  • инвазивни методи за диагностика (ендоскопия, биопсия).

Отделно ще се спрем на стандартните лабораторни изследвания, тъй като често именно резултатите от лабораторната диагностика са решаващи при поставяне на диагноза и избор на метода на лечение.

И така, един от етапите на комплексната оценка на здравословното състояние на животното са кръвните изследвания. Кръвта е част от кръвоносната система – една от най-важните системи на организма, тя е като огледало – отразява всички процеси на неговата жизнена дейност. При нарушаване функциите на органите и тъканите, развитието на патологични процеси  променя биохимичния и морфологичния състав на кръвта (количество на еритроцитите, левкоцитите и други съставни елементи). Кръвта от животното се взима от вена на гладно. Трябва да сте подготвени за това, че при процедурата на взимане на кръв често се изисква фиксация на животното и на лекаря може да му потрябва  Вашата помощ.

Изследването пълна кръвна картина (ПКК) се прави практически винаги и е първият диагностичен етап. Този метод определя наличието и нивото на възпалителния процес в организма. Той е необходим при подозрение за наличие на анемия.

Микроскопските изследвания на кръвта служат за установяване на паразити в кръвта, например Babesia canis – причинител на пироплазмозата при кучетата.

Посещение-при-ветеринарен-лекар-микроскопски-изследвания

Паразити Babesia canis в еритроцити на куче (кръвна натривка)

Съвременното биохимично изследване на кръвта е ключов момент в лечебно-диагностичния процес. Този анализ може да даде изчерпателна картина на структурно-функционалното състояние на жизненоважните органи и системи, да се установят отклонения в липидния, мастния, въглехидратния, белтъчния и минералния обмен. Получените данни позволяват на лекаря да определи локацията на патологичния процес, да оцени степента и продължителността на заболяването, да контролира ефикасността на лечението за в бъдеще.

Когато отивате на лекар е желателно да вземете фекални проби и проби на урина от Вашия любимец. Изследването на фекалните проби позволява да се установи причината за нарушаване работата на стомашно-чревния тракт, позволява да се оцени качеството  на преработване на храната, да се установи наличие на хелминти и протозои.

Яйце на Toxocara canis във фекална проба на котка

Разбира се, че върху резултатите на анализа влияе правилното взимане на материала и сроковете на неговото съхраняване. Затова, за изследването са необходими пресни проби, които се събират в сух и чист съд.

Анализът на урина е особено необходим при съмнение за заболявания на органите на отделителната система. Резултатите дават възможност да се съберат необходимите сведения за състоянието на други органи и системи, например при подозрение за диабет. За провеждане на анализа е желателно урината да се вземе сутринта (нощна порция) и колкото може по-скоро да се занесе в лабораторията. За Ваше удобство във  ветеринарните аптеки се предлагат комплекти за взимане на урина, които съдържат: пакет от непопиващи влага гранули, пластмасови капкомери за взимане на урина (може да се използва обикновена стерилна спринцовка, съд за транспортиране). В случай, че е необходима по-точна бактериална оценка на урината, пробата се взима с помощта на директна пункция на пикочния мехур (цистоцентеза). Необходимостта от такава процедура не трябва да Ви плаши/ приемете спокойно. Котките и кучетата обикновено я понасят добре.

В някои случаи се налага определяне на концентрацията на хормоните в кръвта  – това позволява да се оцени дейността на жлезите с вътрешна секреция.

Изследването на инфекциозните заболявания включва установяването на прекия възбудител на инфекцията (вирус, бактерия, гъбички) и наличие на антитела – белтъци, блокиращи инфекциозните агенти.  Съществуват различни методи на диагностика. Някои от тях са:

  • микробиологично изследване (посявка върху хранителни среди на взет от пациента материал, с помощта на която се прави антибиотикограма за най-точното определяне на подходящ антибиотик);
  • полимеразна верижна реакция ПВР – метод, който позволява да се открие причинителя на инфекцията дори в малки количества от патологичния материал. Вземане на проби за изследване с помощта на метода ПВР се извършва само в специализирани лаборатории и резултатите са готови след 2-3 дни. Микробиологичният анализ отнема минимум една седмица, тъй като е необходимо време за растеж на културата;
  • експресни тестове  за инфекциозни заболявания при кучета и котки. В наши дни във ветеринарните клиники тези тестове са популярни, те са прости за провеждане и позволяват да се получат резултати в максимално кратки срокове – от двадесет минути до един час. Вашият лекар може да проведе тази процедура по време на прегледа и няма да се наложи да чакате дълго. Като материали за този вид изследвания могат да се използват кръв, урина, фекалии, проби от носа или очите – в зависимост от локацията на причинителя на заболяването.

Все по-голямо диагностично значение във ветеринарната медицина придобиват съвременните безопасни методи и процедури, които не причиняват на животните неприятни усещания и дават необходимата информация. Това са неинвазивните методи (без намеса в организма). Към тях се отнасят методите на визуалната диагностика: ултразвуково изследване (ехография), рентгенографско изследване, електрокардиография, ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), компютърна томография (КТ).

Рентгенографското изследване е важен метод за диагностика при различни травми, падания от високо, прободни рани, при заболявания на ставите и костите, при поглъщането на чужди тела, заболявания на сърдечносъдовата и дихателната система, при подозрение за разсейки на злокачествени образувания, при заболяване на черния дроб, далака, бъбреците и много други патологии. При необходимост се провеждат контрастни изследвания, които имат огромно значение при заболявания на отделителната система, стомашно-чревния тракт, съдови патологии, неврологични заболявания.  При провеждането на изследването бъдете готови да държите Вашия любимец в необходимата поза. За предпазване на вашето здраве е необходимо кабинетът да бъде снабден с подходящи индивидуални защитни средства срещу йонизиращо лъчение. (снимка № 5 и/или снимка № 6)

 

Ветеринарен-лекар-посещение Посещение-при-ветеринар-във-Варна

Ултразвуковото изследване (ехография) е безопасна и безболезнена процедура, позволяваща да се провеждат многократни изследвания без обща или локална анестезия при различни по размер животни – от малко хамстерче до голямо куче. Този метод е основан върху способността на тъканите по различен начин да отразяват  ултразвуковите вълни (в зависимост от своята плътност).  Възможностите на съвременното оборудване позволяват прецизно да се прегледа  и да се оцени функционалната способност на органите, а също така да се получи освен статично изображение, но и динамична картина (пулсация на съдове, свиването на камерите на сърцето, работата на клапаните, чревната перисталтика, движението на плода). С помощта на ехографията може да се определят размерите на обемните образувания, да се оцени плътността на структурата на органите и тяхната промяна, когато са въвлечени в патологичен процес. За някои ехографски изследвания е необходима специална подготовка, пълна информация, която можете да получите от вашия лекар.

Компютърната томография (КТ) е комбинация от рентгенов апарат и компютър. Рентгеновият апарат прави снимки под различен ъгъл, които се обработват и сумират от компютър. Този метод  е абсолютно безболезнен и се прилага при много заболявания (изследвания на главния мозък, белите дробове, черния дроб, далака, бъбреците, органите на малкия таз). В редица случаи компютърната томография позволява да се характеризира химичния състав на камъните в бъбреците. Времето на процедурата зависи от типа на томографа и избраната зона за ветеринарно изследване – на един орган или група органи и тъкани. Ако вашето животно се намира в първата третина на бременността, компютърната томография е противопоказана, в този случай Вашият лекар ще използва други методи  – ехография или ядрено-магнитен резонанс.

Ядрено-магнитният резонанс (ЯМР) е най-информативният метод на съвременната диагностика на заболявания както при хората, така и при животните. Използвайки магнитни полета, които се генерират от организма, ЯМР-скенер получава триизмерни изображения на организма отвътре. Тази нова технология позволява «да се видят»: мускулите, нервите, мозъкът, гръбнакът и междугръбначните дискове, връзки и т.н. Тези изследвания се провеждат под обща анестезия и това е задължително условие, тъй като животното трябва да лежи неподвижно в продължение на 10-30 минути.

Ендоскопията е метод за изследване на вътрешните кухи органи. С помощта на ендоскопията е възможна визуална преценка на състоянието на органа, установяване на възпалителни ерозии, кръвотечения и образувания. При необходимост се провежда биопсия (взимане на парче орган или тъкан) в областта на аномални участъци за провеждане на  хистологични и патологични изследвания и за поставяне на окончателна диагноза.

Какво може да се изследва с помощта на ендоскопа?

С помощта на ендоскопа може да се изследва хранопроводът и стомахът (езогастроскопия), трахеята и бронхите (трахео- и бронхоскопия), органите на коремната кухина (лапароскопия), ставните кухини (артроскопия), дебелото черво (колоноскопия). За да не подлагате Вашия любимец на стрес от фиксации и неприятни усещания, а също така за потискане на гаденето при изследвания на органи на дихателната система и храносмилателния тракт, процедурата се извършва под обща анестезия.

Няколко думи за изследванията на отделните органи и системи…

Комплексният подход при лечение на заболяванията на кожата включва: луминесцентна диагностика, настъргвания от кожата за наличие на кожни заболявания, цитологични изследвания на ушен секрет (отпечатъци) и на патологични участъци на кожата, отоскопия, биопсия, пълна кръвна картина, биохимичен анализ на кръвта, изследване на хормоналния статус на животното. При необходимост се провежда бактериологично и/или микроскопично изследване (посявка на материал върху специални среди).

Очите на вашия любимец изискват не по-малко грижи, отколкото другите органи. Ветеринарният лекар-офталмолог може да проведе всички необходими диагностични процедури: измерване на вътреочното налягане, определяне показателите на общата слъзна секреция, оценка на функционалното състоянието на слъзните канали и роговицата с помощта на витални бои, офталмоскопия, биомикроскопия. Може да се наложи ехография на очната ябълка, рентгенография, ретинография и т.н.

Дребните домашни животни страдат от заболявания на устната кухина, в това число и от болести по зъбите, не по-рядко от хората. При необходимост ветеринарният стоматолог ще премахне зъбния камък, ще отстрани излишните млечни зъби, ще пломбира зъбите при повърхностен и среден кариес, пулпит, при пълни и частични фрактури с помощта на съвременно оборудване.

Посещение-при-ветеринарен-лекар-Ветеринарна-клиника-Елпида

Почистване на зъбен камък при котка.

Комплексното клинично изследване на сърцето включва преглед при лекар-кардиолог, рентгенография, електрокардиограмата (ЕКГ) и ехокардиография на сърцето (ЕхоКГ). Препоръчва се тези процедури да се прилагат в случай на ранна диагностика на кардиологичните патологии върху всички животни над 8 години и в случай, че на животното му предстои операционна намеса.

За диспансеризацията…

Редовният преглед при лекар е необходим за Вашите животни, също както и за хората. Голямо значение при профилактиката на заболявания при кучета и котки има диспансеризацията, която включва преглед при лекар и провеждане на диагностични тестове. За понижаване  вероятността от възникване на инфекциозни и паразитни заболявания се препоръчва да се извършват редовни лечебно-профилактични процедури (ваксинация, обезпаразитяване).

 

Посещение-при-ветеринар-Ветеринарна-клиника-Елпида

Д-р Сергей Ангелов прави термометриране преди ваксинация на кученца

И накрая…

Вие трябва да разбирате, че при поставяне на диагноза нито едно заключение не се прави въз основа на един-единствен анализ,  независимо колко е висока степента на неговата достоверност. Като правило е необходимо едновременно прилагане на два-три метода.  Този подход значително увеличава надеждността на получения резултат. Окончателната диагноза влиза в компетенцията на ветеринарния  лекар и изисква квалифицирана оценка на проведените изследвания.

Бъдете здрави!

Посещение-при-ветеринарен-лекар-Елпида

С уважение, Д-р Юлия Назаренко!

 

 

Посещение-при-ветеринар

Бърз тест (имунохроматография) за вирусни инфекции при котката

 

 

Посещение-при-ветеринарен-лекар-Елпида

Пълна кръвна картина

 

Посещение-при-ветеринарен-лекар-Варна

Микроскопски изследвания на кръв