Няма две мнения, че космените топки при котките са неприятни. Неприятни не само за човека, който трябва да ги почисти, но и за самата котка, тъй като предизвикват повръщане, гадене и дори могат да причинят сериозни здравословни проблеми.

Какво причинява космените топки при котките?

Космените топки може да са неприятни, но те се образуват в резултат на здравословното и постоянно самопочистване на котката ви.

Когато котката ви се почиства, малки езикови структури с форма кукички на езика улавят  мъртвите косми, които след това тя поглъща. По-голямата част от тях преминават през целия храносмилателен тракт без проблеми, но ако някои косми останат в стомаха, това може да образува космена топка. Обикновено котката ви ще повърне космената топка, за да се отърве от нея. Тъй като космените топки преминават през тесния хранопровод на излизане, те често изглеждат тънки и подобни на тръби, а не кръгли.

Космените топки са по-чести при дългокосмести породи, като персийски и мейн куун. Котките, които се почистват прекалено , също са по-склонни да имат този проблем, тъй като са склонни да поглъщат много козина. Много е важно да знаете, че прекаленото самопочистване и близане на козината (особено на едни и същи места) може да е проява на стрес или здравословен проблем.

Ако забележите следните симптоми, не забравяйте да се свържете с вашия ветеринарен лекар:

-Постоянно повръщане, без изхвърляне на космени топки

-Липса на апетит

-Летаргия

-Запек

-Диария

 

4 мерки, с които да ограничите образуването на космени топки:

Нищо не може да се направи, за да се предотврати напълно образуването им, но има неща, които можете да направите, за да намалите вероятността  котката ви да има космени топки.

 

  1. Сресвайте редовно котката си. Колкото повече козина премахнете, толкова по-малко от нея ще свърши като космени топчета в стомаха. Сресването на котката ви ежедневно може да бъде ефективен начин за минимизиране на космените топки, а също така е и забавен начин да се сближите с нея. Ако не можете да привикнете котката си към сресване, помислете дали да я заведете на професионален фризьор за подстригване или сресване (особено за при дългокосмести котки) на всеки шест месеца или по-често.

 

  1. Давайте на вашата котка специализирана храна против космени топки. Сега много производители на храни за домашни любимци имат в своето портфолио т. нар. „Hairball” храни. Тези формули с високо съдържание на фибри са предназначени да подобрят здравето на козината на котката ви, да намалят до минимум падането на косъма и да стимулират храносмилателната система да евакуира погълнатите косми по-бързо, преди да са се образували топки в стомаха.

 

  1. Награждавайте котката си с т.нар. „функционални лакомства“ или казано с други думи- лакомства, които имат и здравословни ползи. Такива в този случай са различни малцови пасти и снаксове, имащи доста добър ефект особено при ежедневно прилагане.

 

 

  1. Старайте се да осигурите среда на котката, която намалява стреса и прекомерното близане и почистване. Една катерушка (поне!), място, където котката да се скрие ( хралупка или транспортна чанта, покрита с кърпа), малки играчки от сезал и пера са много ценни в борбата със стреса при котката.