Морско свинче / Cavia porcellus

Разред: Rodentia / Гризачи

Семейство: Caviidae / Свинчета

Род: Cavia / Морски свинчета

Родината на морското свинче е Южна Америка. Oзовава се в Европа като декоративен вид. Живее на групи от по няколко десетки животни с определена йерархия. Вследствие селекциониране, днес са обособени всевъзможни породи. След около 70 дни бременност се раждат 2-3 малки, които са добре окосмени, с отворени очи и след няколко часа вече тичат след майката. Това бързо развитие им помага в безмилостната борба за оцеляване в природата.

  Морските свинчета са вегетарианци – лакомо поглъщат сочни плодове, зеленчуци и прясно сено. Обичат да си похапват и различни видове зърнени смески. Важно е те да са обогатени с витамин С, защото организмът на малкото прасенце  не го произвежда. В зоомагазините ще откриете и лакомства, с които може да награждавате малкото животинче от време на време. Тук нашият съвет е: винаги избирайте лакомство без добавена захар и оцветители и го предлагайте на животното само под Вашето наблюдение.

Животът им трае 6-8 години. Този  вид е сред най-популярните лабораторни животни, поради добрите си репродуктивни свойства и високата си чувствителност към много заболявания.

Считат се за едни от най-подходящите любимци за малки деца, поради кроткия им нрав и това, че не хапят. Ако отглеждате такива животни у дома, е важно да им осигурите умствена и физическа стимулация под формата на дейности, които отразяват техните модели на естествено поведение. Така ще им помогнете да се развиват.

Ето няколко идеи:

  • Живот в двойка или група. Дивите морски свинчета живеят на стада и з  да стане неактивно.

Среща-с-морското-свинче-Ветеринарна-клиника-Елпида

  • Морските свинчета са тревопасни животни и обичат места, където могат да се скрият. Осигурете им области на отстъпление като картонени кутии с изрязани дупки в стените, тунели (направени от върба, пластмасови тръби или картон) и купчини сено.
  • Морските свинчета трябва да гризат, за да поддържат непрекъснато растящите си зъби. Предложете им клонки от плодови дървета или готови играчки от магазините за животни. Например клоните на върбата са идеална естествена дентална дъвка за тях.

Среща-с-морското-свинче-Ветеринарна-клиника-Елпида-Варна

  • Напълнете хартиени торби с природни лакомства или скрийте зеленчуци в саксии. Това ще насърчи вашите морски свинчета да търсят храната, така както биха я търсили в дивата природа.
  • Бъдете изобретателни!

Среща-с-морското-свинче-Ветеринари-Елпида

И не забравяйте – водете морското свинче на ветеринарен лекар два пъти годишно, за да сте спокойни, че отглеждате здрав домашен любимец!