При домашните любимци все по-чест проблем е натрупването на зъбна плака. Тя се състои от хранителни остатъци, слюнка и бактерии. Натрупва се като филм върху повърхността на зъбите и постепенно се минерализира и втвърдява. Така се формира зъбният камък, който се среща при около 70% от котките и кучетата над 3 годишна възраст. Това е сериозен здравен проблем, към който са особено предразположени брахицефалните породи – мопс, булдог, хин и пекинез, както и чихуахуа, пинчери, шпицове и болонки. Сред котките най-често засегнати са персийските и сиамските.

Много често сгъстената зъбна редица, задържаните млечни зъби и неправилната захапка са предпоставки, спомагащи формирането на зъбния камък. Много стопани смятат, че храненето с твърда храна като кости и др. има превантивен ефект. Това е широко разпространена заблуда, тъй като твърдите храни с неподходяща текстура водят до напукване на емайла, а върху нарушената зъбна повърхност се задържат още повече хранителни остатъци. Под действието на бактериите в устната кухина те започват да гният и увреждат емайла, като спомагат задържането на повече плака. Получава се един порочен кръг. Храненето с тесто и лепкави храни също ускорява наслагването на плака.

Зъбен-камък-при-кучето-и-котката-Ветеринарна-клиника-Elpida

Зъбният камък води до редица опасности за здравето на Вашите домашни любимци. Характерен признак в самото начало е така нареченият кучешки дъх. В резултат от налепа върху зъбите се развива гингивит. Това е възпаление на венеца с последващото му подуване и хиперплазия. Лигавицата се разраства и прилича на карфиол. Със задълбочаване на проблема се стига до отдръпване на венеца и оголване на корените на зъба. Това състояние се нарича фуркация на венеца. Венците се разкървавяват и се превръщат във входна врата за множество бактерии, намиращи се в устната кухина. С течение на времето те увреждат сърцето и бъбреците. Именно бъбречните и сърдечно-съдовите заболявания са една от водещите причини за ранна смъртност при домашните любимци. Всичко това изисква добро познание за устната хигиена от страна на стопаните и своевременна профилактика, а при нужда и адекватно лечение. В следващата статия ще ви запознаем с част от решенията на този здравен проблем.

Профилактиката у дома е водеща за доброто здраве на Вашия домашен любимец. Важна задача за настоящите и бъдещите стопани е изграждането на навици за устната хигиена на животното.

Профилактиката и хигиената на зъбите започват в най – ранна възраст, докато все още кучето или котето е с млечни зъби. Тогава не се цели почистване, а по – скоро приучване на животинчето да възприема същинското почистване на по – късен етап с по – голяма охота. Най – добре е приучването да започне само с пръст за няколко секунди, после да се използва марля и след няколко седмици да се премине към четка.

Друга важна част от профилактиката са различните продукти, които се предлагат в специализираните магазини и ветеринарни клиники:

  • Храни, които спомагат за намаляването на плаката при дъвчене. Те имат специфична текстура и форма на гранулата. Влакнините в тях са разположени не хаотично, а по начин, който позволява гранулата да обхване зъба преди да бъде разчупена. Тази технология води до механично избърсване на зъба при всяко разчупване на гранулата.

Зъбен-камък-при-кучета-и-котки-Ветеринарна-клиника-Elpida

   • Гел за зъби – нанася се върху венците като тънък слой, а животното го разнася с език по цялата устна кухина. Предимството тук е, че не се налага четкане на зъбите.
  • Четка и паста за зъби – четката е с почистваща глава и лесна за използване. Пастите са с вкус на черен дроб и атакуват плаката. Има и комплект за малки кученца, със специален размер четка-напръстник, с която да се изгради полезният навик у домашния любимец.

Защо-да-мием-зъбите-на-кучето-Ветеринарна-клиника-Elpida

 • Спрей за свеж дъх – лесен за употреба, особено при кучета, при които четката и пастата за зъби не се използват успешно.
 • Вода за уста – добавя се в купичката за вода . Съдържа ензими, които редуцират формирането на плаката и атакуват бактериите в устната кухина.
 • Дентални ламели – добре познат продукт от много години. В състава им влизат кафяви водорасли, безкофеинов екстракт от зелен чай и спирулина.
 • Лакомства за свеж дъх – съдържат хлорофил, който подпомага борбата със зъбната плака.
 • Зъбна пудра – натурални кафяви водорасли, изсушени и стрити фино на прах. Засилват процеса на естественото почистване на зъбите.

В заключение трябва да отбележим, че при отделни породи и индивиди, особено предразположени към този проблем, всички тези мерки могат да забавят, но не и да възпрепятстват натрупването на зъбен камък.

Ние, от ветеринарна клиника Елпида, ви съветваме да правите редовни прегледи на вашите любимци, за да може да получите максимално добър съвет в зависимост от състоянието на зъбите им.